FISCALE VOORDELEN EN SUBSIDIES ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGENS

Met fiscale voordelen en subsidies wordt de aankoop van lichte bedrijfswagens voor zowel goederen- als personenvervoer gestimuleerd door de overheid. Voordat u een financieel consulent raadpleegt, helpen wij u vast ter oriëntatie op weg met de regelingen die van toepassing zijn op een elektrische bedrijfswagen.

FISCALE VOORDELEN EN SUBSIDIES ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGENS

Alle regelingen voor u op een rij

KIA (kleinschaligheidsinversteringsaftrek)

Heeft u als ondernemer zelf in uw elektrische bedrijfswagen geïnvesteerd, dan heeft u recht op de kleinschaligheidsinversteringsaftrek. Dit geldt voor nieuwe of jong gebruikte bedrijfswagens. De aftrek gebonden is aan de investeringsgrootte van dat jaar en een maximum heeft van 28%. Elk soort ondernemer komt in aanmerking voor de KIA : ZZP-er, eenpersoonszaak, vennootschap onder firma/maatschap en B.V. U kunt deze aftrek gebruiken voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

MIA (milieu-investeringsaftrek)

De overheid biedt de milieu-investeringsaftrek aan als een stimulering voor een beter milieu. De MIA is van toepassing op de door u gekochte milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Tot 36% van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke aankopen, kunt u aftrekken van de fiscale winst. Deze aftrek staat los van de normale investeringsaftrek.

Lagere bijtelling en nul wegenbelasting

Het gebruik van elektrische auto’s kent nog meer voordelen. Met de bestaande regeling betaalt u geen wegenbelasting voor elektrische bestelwagens tot 1 januari 2025. Het bijtellingspercentage is 8% met een maximum van €45.000 nieuwprijs. Is dit hoger dan €45.000, dan is een bijtelling van 22% van toepassing.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Ondernemers kunnen vanaf 15 maart 2021 tot €5.000 subsidie aanvragen voor de overstap op een elektrische bestelwagen. De subsidie is onderdeel van een plan om steden schoner te maken. Minimaal 30 steden voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Het subsidieplafond voor 2021 is 22 miljoen euro. Aanvragen voor de subsidie kunnen worden ingediend via de website van RVO.

Stimulering gebruik van elektrische auto’s door provincies en gemeenten

Veel provincies en gemeenten stimuleren elektrisch rijden en ondersteunen bij aanschaf van een elektrische bestelauto. Of gratis laadpalen voor de openbare ruimte dicht bij uw woning of onderneming. Deze subsidies en regelingen komen bovenop de kleinschaligheidsaftrek en milieu-investeringsaftrek. De subsidies verschillen per provincie en gemeente. Bekijk hier welke boordelen uw gemeente biedt.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Onze Citroën-specialisten adviseren u graag.